Liefdevolle begeleiding bij afscheid en uitvaart 015-2853183 info@lunaliefdevolafscheid.nl

Dementie en afscheid nemen

Kan je mensen met dementie betrekken bij een uitvaart?
Marie is al 50 jaar getrouwd met Gert. Meestal weet ze dat niet meer. Soms wel en spreekt ze over hen samen. Maar die momenten worden steeds zeldzamer. En dan, dan overlijdt Gert.

De familie vraagt zich af of ze het haar moeten vertellen, of dat ze haar daarmee onnodig van streek maken. Gaat ze het überhaupt beseffen en wat schiet ze daar mee op? Kan ze persoonlijk afscheid nemen en mee naar de uitvaart?

 

Dementievriendelijke uitvaart in Den Haag en omstreken

Het aantal mensen met dementie in Zuid Holland zal de komende jaren stijgen van zo’n 56.000 naar 100.000 in 2035. In Den Haag is dit een stijging van ongeveer 7100 in 2015 naar 11.000 in 2035 [cijfers zijn in opdracht van Alzheimer-Nederland berekend door TNO]. Dit betreft niet alleen Alzheimer maar ook andere vormen van dementie, zoals vasculaire dementie. De verwachting is dat er ook elk jaar meer weduwen en weduwnaren bij zullen komen met dementie. Mensen die hun partner verliezen terwijl zij zelf dementie hebben. Hoe kunnen deze mensen goed afscheid nemen? En hoe werkt dat, dementie en uitvaart?

 

Aandacht en een aangepast programma

Ik vind het belangrijk om de partner met dementie als mens te zien en hem of haar zijn afscheid te gunnen van de persoon waar lang mee samen is geleefd. Dat vraagt aandacht en geduld. Van de familie, maar ook van mij als uitvaartbegeleider. Meer dan één keer uitleggen wat er is gebeurd, meerdere keren gaan kijken bij de overledenen,  zoeken naar verbinding via bijvoorbeeld muziek of via foto’s. Door daar de tijd voor te nemen en de partner met dementie in het gesprek rondom de uitvaart te betrekken geven we deze partner de mogelijkheid om op zijn of haar eigen manier afscheid te nemen. Het besef dat een geliefd persoon is doodgegaan kan langzaam doordringen.

Hoe dit rouwproces precies werkt, daar is niet veel over bekend. Wel weten we dat een uitvaart op deze manier vormgeven een belangrijke gedeelde nieuwe ervaring oplevert voor alle nauw betrokkenen om de overledene heen. Een nieuwe ervaring die over gaat in een nieuwe herinnering waar jullie later met elkaar op terug kunnen kijken.

Ik help je graag om een dementievriendelijke uitvaart vorm te geven met oog voor de mens met dementie én de mantelzorger. Samen maken we een aangepast programma voor de tussenliggende dagen en de dag van de begrafenis of crematie. Ik heb een training gevolgd op dit onderwerp waarin we ervaringen hebben uitgewisseld en ik meer handvatten heb gekregen om hier mee om te gaan. Graag vertel ik je er meer over.

De dementievriendelijke uitvaart sluit aan bij Samen Dementievriendelijk. Lees daar meer over hoe je zelf beter om kan gaan met mensen met dementie.

Foto: van Hannah Reding via Unsplash