Liefdevolle begeleiding bij afscheid en uitvaart 015-2853183 info@lunaliefdevolafscheid.nl

Als een kind iemand verliest

Omgaan met de dood

We kunnen niet voorkomen dat kinderen en jongeren te maken krijgen met verlies. Ook al zouden we dat graag willen. Dood hoort nu eenmaal bij het leven en verdriet hebben, rouwen, betekent dat je veel van iemand hebt gehouden. Wel kunnen we hen helpen om met verdriet om te gaan.

Actief erbij betrekken

Kinderen rouwen op hun eigen manier. De ene laat het verdriet duidelijk zien terwijl een ander stilletjes wordt of juist heel druk. Momenten van verdriet kunnen ze vaak makkelijk afwisselen met uitbundig spelen en lachen. Ik kan je hier meer over vertellen en je helpen om jouw kind uit te leggen wat er is gebeurd en gaat gebeuren.

Open en eerlijke communicatie hoort hierbij. Eerlijk zijn over wat er is gebeurd en open zijn over eigen emoties bijvoorbeeld. Kinderen voelen zich dan serieus genomen, zullen zich minder snel alleen voelen en een nare betekenis geven aan iets wat ze zien of voelen en wellicht niet goed begrijpen.

Ook kinderen actief betrekken bij een uitvaart helpt. Samen met jou en je kind kunnen we bedenken wat hij of zij zou willen doen. Een tekening maken, briefjes schrijven om in de kist te stoppen, kaarsen aansteken,  bloemetjes in de kist leggen, ballonnen oplaten, een muziekstuk uitkiezen, een gedichtje voorlezen. Uit ervaring weet ik dat kinderen graag iets doen.

Op deze manier voorkomen we niet hun verdriet, maar helpen we hen wel er mee om te gaan.

Kinderen verven de kist

 

Praten over de dood

Met je kind praten over het verlies is belangrijk. Je vindt hier een kleur-en-puzzelplaat voor jongere kinderen. Dit kan je helpen om met hen in gesprek te gaan. Weten ze bijvoorbeeld wat alle woorden betekenen die in de puzzelplaat worden gebruikt? Welke gevoelens ervaren ze zelf op dit moment en hoe zouden ze zichzelf tekenen tussen alle mensen op de kleurplaat?
De plaat heb ik samen met een creatieve onderneemster uit Delft, Juffrouw Grafsteen, ontworpen.

Ook als je kinderen (wat) ouder zijn, is praten belangrijk. Niet alle kinderen laten merken dat zij verdriet hebben of willen daar over praten. Heb geduld en neem ze mee in beslissingen die worden genomen. Ik kan je er bij helpen.

Kleur- en puzzelplaat om uit te printen!