Liefdevolle begeleiding bij afscheid en uitvaart 015-2853183 info@lunaliefdevolafscheid.nl

Over mij

Helma Luiten:

“Ik ben geen traditionele begrafenisondernemer die bepaalt, maar iemand die luistert, mogelijkheden aandraagt en jou de ruimte geeft om zelf te bepalen hoe het afscheid eruit komt te zien. Je kunt op mij rekenen voor coaching en ideeën.”

Jou bijstaan in een intense periode

De tijd rondom sterven is er een waarin intens wordt geleefd. Een tijd waarin het duidelijk is wat belangrijk is en wat niet, waarin mensen vaak nauw verbonden zijn met elkaar. Ik vind het fijn om mensen in deze bijzondere periode bij te staan en hen te helpen om goed afscheid te nemen.

Na het overlijden van mijn vader kwam ik met het vak in aanraking en voelde ik mij er toe getrokken. Het zaadje hiervoor was al eerder gepland, door het ziek worden en sterven van mijn lieve vriendin Johanne, al wat langer geleden. Ik heb het stervensproces van dichtbij meegemaakt en gezien hoe leven en dood dicht bij elkaar liggen. Een periode met veel verdriet, maar ook veel helderheid en diep contact. Ik weet hoe het is om van iemand afscheid te moeten nemen die nog vol in het leven staat, en hoe waardevol het is als dat op een goede manier gaat. De aandacht en verdieping die hier voor nodig is, wil ik graag aan mensen geven.

Samenwerken

Ik werk graag samen en heb inmiddels een netwerk om mij heen verzameld van kleine zelfstandigen die allemaal aandacht en persoonlijk contact voorop hebben staan. Samen zijn we er voor jou.

Opleiding uitvaart- en ritueelbegeleider

In 2016 heb ik de opleiding tot uitvaartbegeleider gevolgd bij Meander. Hier heb ik de veelzijdigheid van het vak en de kracht van luisteren en rituelen leren kennen.

In 2017 ben ik mijn onderneming Luna Liefdevol afscheid gestart.

Omdat ik mij verder wilde verdiepen en bekwamen in het ontwerpen van rituelen heb ik in 2022 en 2023 de Celebrantenopleiding aan de Universiteit voor Humanistiek gevolgd.

 

Helma Luiten

Achtergrond

Voordat ik mij in 2016 volledig ging richten op het vak van uitvaartbegeleider ben ik werkzaam geweest in duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen bij TNO Delft. Het verbinden van hoofd en hart neem ik mee in het uitoefenen van mijn vak als uitvaartbegeleider.

Ik heb een achtergrond in Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft.

Ik ben een rustig en aandachtig persoon, creatief en uit op echte verbinding. In mijn vrije tijd schilder ik portretten, lees ik veel en fiets, ren of wandel ik graag door het Delftse Hout.

Samen met mijn lieve man hebben we twee geweldige dochters. En wonen we in Den Haag Ypenburg.

Recensies

♥  Eileen

Katie, de dochter van Eileen, nam contact met Helma op toen haar moeder ernstig ziek werd. Ze had vragen over de laatste verzorging. Naderhand schreef Katie een gast-blogpost over hoe zij ons contact en onze samenwerking heeft ervaren. Een verhaal met een rode draad voor fonkelend goud. Lees haar verhaal hier.

Helma had bij de laatste verzorging van Eileen een rozenolie met bladgoud gebruikt. Lees de blogpost als je wil weten wat dit voor Katie betekende.

“Dank je wel, lieve Helma, voor dit mooie geschenk, dat zonder dat je het vooraf wist, zo ongelofelijk goed paste. Onze moeder had het zelf niet beter kunnen bedenken! We weten gewoon zeker, dat als zij geweten had, dat dit een optie was, ze er volmondig JA tegen gezegd had!”

Katie, Delft

♥  Bonnie

Via Pauline kwamen we bij Helma. Helma kwam langs toen mijn moeder nog in leven was en samen met haar hebben we die middag een heel fijn gesprek gehad. We hebben de crematie vormgegeven. Helma is een hele warme en lieve vrouw die je gelijk op je gemak stelt. Dit was heel fijn want voor ons was dit de eerste echte ervaring met het komen te overlijden van een ouder. Toen mama was overleden kwam ze snel en hebben wij samen met haar mijn moeder verzorgd. Hier houden mijn zus en ik zeer warme herinneringen aan over. Ze weet precies hoe dat werkt en mijn moeder zag er echt heel goed uit. Ze neemt ook uitgebreid de tijd hiervoor. Vanwege haar vakantie en in overleg met ons heeft haar collega de uitvoering daarna verder gedaan. Van die overdracht hebben wij niets gemerkt omdat dit simpelweg heel soepel verliep. Ook heeft Helma vanaf haar vakantieadres nog een hele mooie rouwkaart ontworpen. Wij zijn haar heel dankbaar. Bij deze willen we Helma dan ook hartelijk aanbevelen. 

Merel Bouquet, Den Haag

♥  Wil

In onze zoektocht naar een uitvaartbegeleider die voelde als vertrouwd, open en informeel kwamen we bij Helma uit. Vanaf het eerste moment voelde het goed en dat heeft geresulteerd in een uitvaart die paste bij onze moeder en waar wij met dankbaarheid op terugkijken. Helma, dank voor je oprechte interesse, warmte, goede ideeën en geweldige zorg. Een mooi afscheid maakt het rouwen net een beetje makkelijker.

Tessa van Asperen, Pijnacker

♥  Leo (oom van Helma)

De begeleiding van Helma in de week na het overlijden van mijn vader was heel erg fijn. Ze zorgde er tactvol en goed voor dat we allemaal onze ideeën en wensen naar voren konden brengen. Gezamenlijk hebben we een hele mooie afscheidsviering voorbereid. De door haar voorgestelde locatie “De Haagse Duinen” paste perfect bij onze vader. We zijn ook blij dat Helma zo’n prachtige diavoorstelling van alle foto’s heeft gemaakt, van onze herinneringen aan de vele mooie momenten met onze vader en Opa.

Tijdens deze bijzonder intensieve en emotionele periode is het zo prettig dat zo’n vertrouwd persoon je hierin kan begeleiden. Helma, we weten zeker dat jouw ome Leo dit afscheid ook prachtig vond.

Nogmaals heel hartelijk bedankt en veel succes en voldoening met je mooie werk.

Veel liefs,

Sandra Korff de Gidts - Ammerlaan, Den Haag

♥  Barry

Na die vreselijke diagnose had mijn man niet lang meer te leven, een paar weken. Omdat ik niet op het laatste moment op zoek wilde naar een uitvaartonderneming ben ik op een slapeloze nacht met Volle Maan (Luna) gaan zoeken op internet. Na wat gelezen te hebben, wist ik zeker dat ik niet bij een grote onderneming zou aankloppen. Ik zocht door naar iets anders en toen vond ik haar:  Luna Liefdevol afscheid.

Vanaf het eerste contact met Helma klopte het wat ik in mijn hart en hoofd had. Ze luistert goed, is bescheiden maar toch doortastend, creatief en al pratend kwamen we op ideeën waar ik nooit aan gedacht zou hebben.

Mijn man lag op een bamboe baar, gekleed in een crème kleurige zachte wade en overdekt met rode rozen. De bamboe was een verwijzing naar zijn Indische afkomst. De wade had ook iets Oosters. Toen ik bij binnenkomst in de aula de wade opbaring zag, was ik ontroerd en voelde meteen dat dit goed was. Het geheel was mooi en sereen, straalde rust uit, alsof de overledene er ook nog gewoon actief bij was, zoals een gast opmerkte.

De rouwkaart die zij heeft ontworpen was heel persoonlijk, paste precies bij hem.

Ik ben dankbaar dat mijn intuïtie mij naar Helma leidde en -hoewel ik mijn liefste hier niet mee terug krijg-heeft hij een mooie en uitstekend verzorgde uitvaart gekregen. Heel veel dank lieve Helma.

Ellen Carli, Den Haag

♥  Cornelia

Opeens ging het slecht met mijn moeder. Ik wist dat ze zou komen te overlijden. Ik heb contact opgenomen met Helma voor een eerste gesprek wat heel warm was en direct vertrouwd voelde. Toen mijn moeder kort daarna overleed kwam Helma meteen.

Samen met haar en mijn dochter hebben we precies besproken hoe we de kaart wilden en het afscheid. We volgden hierbij volledig ons gevoel. Helma heeft een gave om aan te voelen wat je precies bedoelt en denkt en creëert mee waardoor het regelen eigenlijk als vanzelf ging. Het afscheid was intiem en puur en helemaal passend bij mijn moeder. Van de zelfontworpen kaart, de prachtige bloemen, de foto’s, het kerkje en het samenzijn met familie en vrienden na afloop. Alles klopte.

Helma is een waar talent om echt te luisteren, in te voelen, mee te denken en te regelen. Er komt al genoeg op je af wanneer een dierbare van je overlijdt en dan is het fijn om voor even ‘een Helma’ in de buurt te hebben. Dank je wel lieve Helma voor jouw liefdevolle steun en betrokkenheid.

Eveline ten Hoedt, Den Haag Ypenburg

  ♥  Paula

Samen met Helma hebben we vooraf de laatste wensen van mijn moeder op papier gezet. Op het moment van overlijden, was alles geregeld. Helma ontzorgt en dat is heel fijn. Het geeft ruimte om te rouwen. Het afscheid was klein en intiem, precies zoals mijn moeder dat had gewild. Helma heeft een persoonlijke en warme benadering en oog voor de details.

Helma, we zijn je zeer dankbaar!

Robert en Ilone Douma, Berkel en Rodenrijs

  ♥  Marianne

Bij eerdere ervaringen met uitvaartverzorgers ontbrak juist het persoonlijk contact en leek het meer een dienstenchecklist. Onze moeder, Marianne, hield van persoonlijk contact. Marianne had Helma zelf benaderd en vertelde mijn broer en mij dat het persoonlijk contact met Helma direct heel fijn was.

Maanden na deze ontmoeting overleed onze moeder, zij heeft het leven echt gevierd en wilde een katholieke uitvaart met als thema ‘vier het leven’. 

Als broers stelde Helma ons direct op ons gemak bij haar binnenkomst, aanwezig, warm en kende de mooie persoonlijke kenmerken van onze moeder.  Wat mijn kinderen en ik fijn vonden was dat zij ons deelgenoot maakte van het organiseren van de uitvaart. Helma was er voor ons, zij maakt dat wij nu terugkijken op een liefdevol afscheid en geweldige uitvaart, precies wat onze moeder wenste.

Familie Merkx, Gouda

  ♥  Jacques

Ik had nooit zo nagedacht over uitvaarten tot mijn man op zijn 55e de diagnose slokdarmkanker kreeg en helaas ongeneeslijk ziek bleek. Door gewoon te googelen en reviews te lezen, kwam ik bij Helma van Luna Liefdevol Afscheid terecht. Wat een goede keus was dat! Helma heeft een warme persoonlijkheid met een groot inlevingsvermogen. Ze was een grote steun en voelde vertrouwd vanaf de dag van overlijden. Door haar meedenken zonder teveel te sturen, hebben we mijn man en vader een warm en heel persoonlijk afscheid kunnen geven.

Irene en Tim Castenmiller, Den Haag

  ♥  René

Helma heeft het afscheid van de liefde van mijn leven perfect georganiseerd. Het was groots, met honderden mensen, een missing pilot formation en zoveel live muziek dat het een festival leek, en tegelijk persoonlijk en intiem met vrienden die spontaan op alle vlakken bijdroegen en ruimte voor onderonsjes en tranen. Ik ben dankbaar dat ik op deze manier afscheid van hem heb kunnen nemen. Dit was niet gelukt zonder Helma met haar begrip en geduld en haar praktische en flexibele aanpak om het precies zo in te vullen als wij wilden.

Caroline van Wijk, Delft

  ♥  Ut

Dag Helma,

Ik was bij een van de buren en zij vertelden hoe uniek mooi zij Ut’s uitvaart hadden gevonden. Toen welde bijgaande tekst op:

Het was een prachtige uitvaart. We vierden samen het feest van leven en dood. De dood: over de grenzen heen. Volledig met elkaar in het samen zijn. Uit het hart. Dank zij jou konden we het zo vormgeven dat mensen er een heerlijke herinnering aan hebben overgehouden. Zo moet het zijn……

Liefs,

Tjeerd Deelstra, Delft

  ♥  Victor

Wij kunnen terugkijken op een bijzonder en warm afscheid van mijn man, vader en opa.
De samenwerking met Helma was heel fijn, open en menselijk.
Al onze ideeën konden verwezenlijkt worden. Zij zorgde ervoor dat veel praktische zaken ons uit handen werd genomen en wij op een mooie wijze het afscheid vorm hebben kunnen geven.
Dank je wel Helma.

Yvonne van Delft, Zwijndrecht

   ♥   Ben 

Wij wisten dat mijn man en onze vader niet lang meer te leven had. Hierdoor konden wij in alle rust nadenken over het afscheid. Nadat we contact hadden opgenomen met Helma is zij langsgekomen voor een gesprek. Helma nam alle tijd. We hadden meteen een goed gevoel bij haar. Helma heeft met ons meegedacht voor een passende locatie en is ook met ons samen naar locaties gaan kijken. Ze was heel betrokken, maar keek ook met een professionele blik naar de locaties. We vonden een bijzondere en unieke plek, een verbouwde boerderij. Dit paste helemaal bij hem. Nadat mijn man en onze vader was overleden kwam Helma de volgende dag meteen langs. Ze heeft een prachtige kaart gemaakt!

Typerend voor Helma is haar rustige uitstraling. Helma luistert heel goed, biedt ruimte, maar geeft ook sturing en advies op het juiste moment. Ze hield het overzicht en had alles tot in de puntjes geregeld. Dit gaf ons veel rust. Bovenal is ze een warme persoonlijkheid die ons op een hele prettige manier heeft ondersteund. Mede dankzij haar kijken we met een heel goed gevoel terug op het afscheid.

Rini, Shelly, Mandy van Winden, Berkel en Rodenrijs

   ♥

Het overlijden van onze moeder viel ons zwaar. Helma heeft ons goed geholpen om er een prachtig afscheid van te maken. Ze liet ons erg vrij in onze keuzes en kwam met goede suggesties. Ze voelde heel goed aan wanneer ze nodig was en wanneer een gepaste afstand beter uitkwam en dat is erg belangrijk in een dergelijke situatie. Als we nu na een half jaar terugkijken op het afscheid en de begrafenis van onze moeder, dan zijn we erg tevreden. Alles was mooi: de locaties, de toespraken, de muziek, de bloemen, de kleuren, het eten en uiteraard ook de grote toestroom van alle belangstellenden. We waren dan ook in alle opzichten tevreden over de samenwerking.

Familie uit Delft

De familie plaatste deze advertentie in de krant om mij te bedanken.
Dank jullie wel, lieve familie van de Rijt!

  ♥  Frans

Helma heeft mijn man en onze vader eenmaal bij leven ontmoet en was in staat hem samen met ons een afscheid te geven alsof ze hem jaren kende. Ze was een enorme mentale steun en tegelijkertijd in staat om alle praktische zaken met ons af te stemmen. Efficiënt, bereidwillig, doortastend, invoelend, kundig en bovenal een enorm warm en authentiek mens, met gelukkig ook een goed gevoel voor humor. Tot laat in de avond konden we appen of mailen, ze heeft een prachtige kaart ontworpen voor mijn man en onze vader en haar welkomst en afscheidswoorden op de dag van het afscheid kwamen recht uit het hart en typeerden hem perfect. Mede dankzij Helma hebben wij deze periode als heel intens en liefdevol beleefd en is het afscheid van mijn man en onze vader een waardevolle dag geworden die recht deed aan alles wat hij voor ons betekend heeft. Wij gunnen iedereen met een groot verlies een Helma.

Familie van de Rijt, Kijkduin, Den Haag

(zie ook de dankadvertentie in de Delft op Zondag, oktober 2019)

   ♥  Annette

Omdat wij de datum van overlijden van mijn vrouw van te voren wisten hebben we contact met Helma opgenomen. Zij is van te voren in totaal 3 keer bij ons langs geweest. In die tijd hebben we met z’n drieën op een prettige manier de uitvaart geregeld. Mede door de inbreng van Helma is het een hele mooie, bijzondere en persoonlijke uitvaart geworden. Achteraf ben ik heel blij dat we het zo hebben gedaan en kijk ik er met goede gevoelens op terug.

Bram Jacobs, Delft

  ♥  Ineke

Op een zaterdagochtend, na een stervensproces van vijf dagen, overleed mijn moeder.

We hadden in die vijf dagen al wel wat dingen online gevonden en enig idee van hoe we e.e.a. voor ons zagen, bijvoorbeeld dat we haar op een baar met een doek wilden opbaren. Maar we hadden verder niets geregeld. Plotseling moesten we op op zoek naar iemand die ons zou begeleiden in alles wat er geregeld zou moeten worden.

Via via vonden we Helma en zijn afgegaan op haar profiel. Twee uur later stond Helma, helemaal uit Den Haag, bij ons op de stoep in Geldermalsen. Ondanks dat ze niet veel wist van onze omgeving, vond ze door haar ervaring haar weg. Diezelfde dag hadden we de belangrijkste besluiten genomen, waar en hoe laat we onze moeder zouden cremeren, de bestelling van de spullen nam zij op zich, wij hoefden eigenlijk alleen te praten en zij pikte er de dingen uit waarop ze kon acteren en ging ermee aan de slag. De dagen erna begeleidde ze ons ook in waar wij ons mee bezig moesten houden, ze was de gehele tijd een zeer prettige rustige positieve aanwezigheid waardoor wij ons echt bezig konden houden met ons grote verlies.

We zijn haar ongelofelijk dankbaar voor haar bijdrage en de wijze waarop wij afscheid hebben kunnen nemen van onze moeder. Aan alles was gedacht, alles was in een oogwenk geregeld en zij is zeker iemand die je er op een dergelijk moment bij kunt hebben. Zacht, denkt aan alles en punctueel! En een hele slimme en lieve vrouw. Heel blij dat we haar gevonden hebben.

Judith, Mirjam en Simon, Geldermalsen

   ♥  Eef

(Over de rouwkaart die Helma heeft gemaakt)

Beste Helma,

Wat heb je dat mooi gemaakt zeg! Helemaal kloppend. Ik heb de eerste complimenten van ontvangers al gekregen. Het lettertype, de kleur van de tekst. Zelfs de achtergrond van de keuken beetje zachter gemaakt. Meteen viel me ook de plaatsing van de namen op, mooi in het lichte deel. Als het allemaal klopt en niets stoort lijkt het zo makkelijk maar ik zie dat er veel zorg aan is besteed en daar wil ik je heel hartelijk voor bedanken!

Hovannouhi

(Helma werkt veel samen met Pauline van der Wees. Bij drukte of vakantie nemen ze het bijvoorbeeld van elkaar over. Zo ook bij de uitvaart van de moeder van Marjan, Yvonne en John)

   ♥  Co

Helma van Luna liefdevol afscheid nam het eerste stuk over ivm de vakantie van Pauline. Het voelde ook bij Helma meteen vertrouwd. Zij gaf ons alle tijd en ruimte om beslissingen te nemen en dacht creatief met ons mee. Helma en Pauline zaten op één lijn en hadden veel contact, zodat Pauline het moeiteloos van Helma over kon nemen. Pauline regelde de dag van de uitvaart met zachte kracht. Op de achtergrond hadden zij alles tot in de puntjes geregeld, zodat wij de organisatie los konden laten en met al onze aandacht onze moeder een mooi, waardig afscheid konden geven. Wij kijken terug op heel fijne samenwerking met Pauline en Helma.

Marjan, Yvonne en John, Rijswijk

   ♥  Arthur

Ed verloor in korte tijd zijn vrouw en zoon :

< ..> Drieënhalve week later <red: na het overlijden van zijn vrouw Marian> overleed onze zoon Arthur. Wat nu? Wat Marian en ik in zeven weken vooraf konden regelen, moest nu in krap een week georganiseerd. En met mensen die voor een deel vreemden voor ons waren. We kenden immers niet heel zijn netwerk. Pauline had die week al twee uitvaarten. Haar collega Helma bood uitkomst, met Pauline op de achtergrond. En weer werd het een waardig, verrassend  afscheid. Totaal anders dan dat van Marian, maar minstens net zo mooi. Met psychedelische rock, want in dat genre maakte Arthur muziek. Met een PowerPoint vol ontroerend filmpjes en een koortje van vier vriendinnen. Wij kwamen met de ideeën en Helma en Pauline brachten er lijn in, gaven weerwoord, assisteerden bij de techniek, en deden de organisatie.

Geen mannen en vrouwen in zwarte pakken, als bewakers van de rouwtraditie en somberte. Maar vrouwen van deze tijd met gevoel voor vernieuwing.

Zo kan het dus ook.

Ed, Hoek van Holland

   ♥  Anna

Heel erg bedankt voor de goede samenwerking. In zo’n week heb je ineens heel intensief contact met elkaar, zonder dat je elkaar echt goed kent. We hebben het als heel fijn en waardevol ervaren dat dit op zo’n prettige manier is verlopen. En opnieuw, als ik de teksten lees die jij zelf hebt voorgelezen (en intussen naar ‘the last rose of summer’ luister), raak ik ontroerd door de manier waarop jij met de juiste woorden de afscheidsbijeenkomst hebt kunnen afsluiten.
Een mooie dag om op terug te kijken!

Arina

(Helma heeft Edo en zijn gezin binnen één maand bij twee uitvaarten begeleid. Eerst de crematie van zijn vrouw en snel daarna die van zijn moeder)

   ♥  Margreet   en   ♥  Emmy

Wij hebben de samenwerking als zeer prettig ervaren en bewaren goede herinneringen aan beide crematies. We hebben best even getwijfeld of we de crematie van Emmy weer onder jouw leiding moesten uitvoeren. Niet dat de eerste niet goed ging, maar om te voorkomen dat we alles hetzelfde zouden doen. Ondanks dezelfde locaties en aanwezigen zijn we er in geslaagd om hele verschillende diensten te houden. Top! Ook de reacties van de aanwezigen waren in alle gevallen zeer positief.

(Over de bedankkaart) Top, dit is precies de boodschap die we willen overbrengen!

De kaart is heel erg mooi en natuurlijk weer bijzonder geworden.

Edo, Moordrecht

   ♥  Ans

Onze blik viel onmiddellijk op de kleinste advertentie in de krant. Vanaf het eerste telefoontje naar Luna was er die klik met Helma. Ze kwam op ons pad toen het verdriet het hevigst was en had voor ieder een warm woord of gebaar. Samen met Helma hebben we de crematie van onze moeder en echtgenote geregeld. Helma was daarbij een ongelooflijke steun met respect voor onze keuzes.

Wij kijken terug op een heel mooi, liefde- en respectvol afscheid op de wijze zoals onze moeder en echtgenote het wilde. Daardoor is het grote verlies en verdriet voor ons iets draaglijker geworden.

Wij zijn blij met onze keuze voor Luna, Helma is een oprechte warme vrouw met liefde voor haar vak.

Dank je dat je ons zo fijn hebt bijgestaan.

Piet, Kees en Patty, Delft

  ♥  Natalja

Bloemen als dankje

Tirza, Delft

Ik wilde al langer alles geregeld hebben voor dat mij onverwachts iets zou overkomen, het voelde niet goed dat niemand wist wat ik precies wilde en eigenlijk ik zelf ook niet. Helma heeft mij geholpen om vorm te geven aan het levenseinde, wat hopelijk nog lang op zich laat wachten. Zij heeft mij verteld over alle mogelijkheden en samen met mij een beeld van mijn leven alsook mijn wensen verwoord op papier. Zeer mooie en inspirerende gesprekken met Helma gehad, het geeft mij enorm veel rust nu ik weet dat alles goed geregeld is! 

Linda, Delft

Je vader heeft je doen inzien dat het waardevol is als je als mens vriendelijk en geïnteresseerd in anderen bent en vrolijk in het leven staat. Dat geldt ook voor jou, Helma. Dat is je grote kracht.

Tom, Delft