Liefdevolle begeleiding bij afscheid en uitvaart 015-2853183 info@lunaliefdevolafscheid.nl

Als vrienden een bloem van je krijgen....

Over vriendschappen, bloemen en schijnwerpers

Met een fietstas vol bloemen fietste ik maandag door Den Haag Ypenburg. Bezoekers van Pareldag hadden de dag ervoor bij mij thuis een bloem uitgekozen voor een vriend of een vriendin in de wijk. Aanbellen en dan vertellen dat iemand speciaal deze bloem heeft uitgekozen om aan jou te geven. Die reacties op de gezichten…. onbeschrijfelijk!

Versterk de vriendschap, vier-het-leven!
Een jong meisje deed wat schuchter open, maar begon te stralen toen ze hoorde dat de bloem van een vriendin kwam, een dame moest huilen van ontroering en een oma glom vol trots omdat haar kleinkind een hele boerderij op het kaartje had getekend. Ook belde ik aan bij ‘De Oever’, het huis voor verstandelijk beperkten bij ons in de straat. Een buurman had de bloem aan hen gestuurd. Ook deze ontvanger was, na een korte verbazing over dit gebaar, zichtbaar ontroerd en dankbaar. Het lijkt een klein gebaar, een bloem geven aan iemand om te vertellen dat je elkaar waardeert. Maar het is niet klein. Je zet een schijnwerper op iets bijzonders, IETS wat er is tussen jullie.
Dit deed mij denken aan een verhaal van Toon Tellegen** over de mier die aan de eekhoorn wil uitleggen wat missen is. “Missen is iets wat je voelt als iets er niet meer is”, legt de mier kort maar krachtig uit, waarop hij plotseling vertrekt om te gaan ontdekken of ze elkaar zullen missen. Vaak blijft het IETS impliciet. Maar het is waardevol om dat IETS iets vaker met een klein gebaar expliciet te maken. Het versterkt vriendschappen. Net zoals bij de mier en de eekhoorn gebeurde. Zij bleken elkaar vreselijk te missen en liepen daarna met hun armen over elkaars schouders naar de rivier om naar de glinstering van de golven te gaan kijken.

Zondag 29 oktober 2017 was het Pareldag in Ypenburg. Bewoners van Ypenburg mochten hun deuren openzetten voor andere bewoners. Zowel hobbyisten als kleine zelfstandigen die vanuit huis werken lieten zien wat ze kunnen en te bieden hebben. Ik heb dit jaar ook meegedaan met mijn onderneming Luna Liefdevol afscheid. Lees hier meer.

** Uit: Toon Tellegen (1995) Misschien wisten zij alles, 313 verhalen over de eekhoorn en de andere dieren, Querido Uitgeverij