Liefdevolle begeleiding bij afscheid en uitvaart 015-2853183 info@lunaliefdevolafscheid.nl

Deel 2: Tips voor wat je kan schrijven aan iemand die ongeneeslijk ziek is of iemand heeft verloren

Aandacht biedt troost

Betekenisvolle woorden

Een oom van mij was vorig jaar erg ziek. Hij is inmiddels overleden. Maar vorig jaar was hij ziek én 50 jaar getrouwd met mijn tante. Ik heb hem toen een kaart gestuurd om te feliciteren en te zeggen dat ik veel aan hen denk. Maar vooral om mijn oom te vertellen wat hij voor mij heeft betekend. Ik bleek niet de enige te zijn geweest die dat moment had aangegrepen. Het huwelijksjubileum werd gevierd en hij heeft met tranen in zijn ogen verteld hoe dankbaar hij was voor al die betekenisvolle woorden die hij, bij leven (!), te horen heeft gekregen van al die mensen om hem heen. Een kado dat niet veel mensen ontvangen in hun leven.

Tips voor op een kaart of brief

Vaak stellen we het uit om elkaar te vertellen wat we voor elkaar betekenen. Terwijl het voor de ander zo troostrijk kan zijn. Zeker wanneer mensen in rouw zijn om een afscheid dat komen gaat, of om een verlies dat al heeft plaatsgevonden.
Om je te stimuleren je pen te pakken, geef ik je tips die je helpen bij het schrijven van een kaart of een brief. Deze tips zijn overgenomen van Manu Keirse, een Vlaams klinisch psycholoog en expert op gebied van patiëntenbegeleiding in de laatste fase van het leven en rouwbegeleiding.

Uitgangspunt is dat je probeert om in je eigen woorden te schrijven. De ontvanger kan dan als het ware de schrijver horen en zien, bij het lezen van de kaart of brief. De volgende tips kunnen onderdeel zijn van deze brief. Het is niet zo dat elke tip onderdeel móet zijn. Mag wel, maar enkele kunnen samen ook al een mooie boodschap vormen.

 

♥  1. Erken het verlies of het verlies dat komen gaat. Schrijf bijvoorbeeld hoe je het bericht hebt gekregen en vergeet niet, indien het om een overlijden gaat, de naam van de overledene te noemen.

♥  2. Druk je medeleven uit. Schrijf bijvoorbeeld over je bezorgdheid en dat je je betrokken voelt bij het verdriet van de ander. Schrijf open en eerlijk en vermijd niet de moeilijke woorden zoals dood of de doodsoorzaak en zelfs zelfdoding.

♥  3. Beschrijf de speciale kwaliteiten van degene waar het om draait. Wat heb je bijvoorbeeld van diegene geleerd of wat heb je anderen over hem/haar horen vertellen.

♥  4. Vertel een herinnering. Hieruit blijkt waarom je iemand waardeert of waardeerde. Het mag ook een grappige anekdote zijn. Deze wordt vaak dankbaar gelezen.

♥  5. Beschrijf speciale kwaliteiten van de rouwende. Het kan de rouwende goed doen als je hem of haar herinnert aan haar eigen kwaliteiten, zeker die kwaliteiten die hij/zij in deze periode sterk nodig heeft.

♥  6. Als je in staat bent om hulp aan te bieden, zorg dan wel dat het een concreet aanbod is. Niet “laat me weten als ik iets voor je kan doen”, maar “zal ik morgen inkopen voor je doen?”, of “zal ik je helpen met het schrijven van bedankkaartjes?”.

♥  7. Eindig met een zin waar aandacht en liefde uit spreekt. Bijvoorbeeld “Ik denk aan je”.
 
Uit: Helpen bij verlies en verdriet, Manu Keirse 2003, uitgeverij Lannoo NV.

 
Lees ook mijn blogpost over troostrijke kaartjes Deel 1 met tips waar je persoonlijke kaartjes kunt kopen of vinden.