Liefdevolle begeleiding bij afscheid en uitvaart 015-2853183 info@lunaliefdevolafscheid.nl

De levende doodskist

Over de kist die de grond verbetert

De levende doodskist van mycelium

De champignon-kist noemen we hem, deze bijzondere kist van mycelium. Mycelium zit normaal gesproken in de grond en vormt een groot netwerk van schimmeldraden dat de bodem gezond houdt. Bomen en planten communiceren met elkaar via dit netwerk van schimmels en groeien daardoor beter. Een held, diep onder de grond!

Van dit bijzondere stofje is nu een kist gemaakt. Wordt deze kist, met een overledene, begraven, dan breekt niet alleen het lichaam sneller af, maar gaat de schimmel weer groeien en door met zijn werk om de grond te verbeteren. Een levende doodskist dus.
Afgelopen week mocht ik met collega’s een kijkje nemen in de fabriek in Delft waar deze kisten sinds kort worden gemaakt, worden gegroeid kan ik beter zeggen.
Ik ben om! De kist heeft een zacht huidje en het bedje van mos nodigt uit om er in te gaan liggen. Het voelt voor mij troostend hoe je met deze kist opgaat in de natuur.
.
.
De foto links toont de kist met het bedje van mos, en komt van de site van loop-of-life. Op de foto rechts zie je mij met mijn collega Pauline en een bak met het ruwe basismateriaal voor de mycelium kist.